X

inscrie-te la newsletter

Retinolul și beneficiile lui pentru ten

March 8, 2016 in beauty / cosmetice

Din punctul meu de vedere, retinolul este printre cele mai benefice ingrediente de care se poate bucura pielea, dacă este folosit cu atenție. Eu am început să folosesc un tratament cu retinol în urmă cu aproximativ un an și jumătate, după ce am investigat în detaliu ce este și ce face acest ingredient.

Retinolul este o altă denumire pentru vitamina A și este un ingredient cell-communicating (comunică celulelor pielii să se comporte ca și o celulă sănătoasă).  De asemenea, retinolul este și antioxidant și reduce astfel efectele negative pe care radicalii liberi le au asupra pielii. Studiile au demonstrat că acest ingredient crește producția de colagen, îmbunătățește aspectul pielii îmbătrânite, acționând la nivelul ridurilor, petelor solare și a altor semne de imbătrânire. În afară de efectele anti-îmbătrânire, retinolul are efecte benefice și asupra tenului cu tendință acneică, fiind folosit cu succes în tratarea acestei afecțiuni ale pielii.

Folosirea unui produs ce conține retinol, mai ales dacă are o concentrație ceva mai mare, trebuie planificată cu multă atenție și e necesar să vă punteți la punct o rutină, ca să nu vă treziți cu neplăceri, mai ales dacă aveți tenul foarte sensibil, întrucât retinolul poate irita destul de tare pielea. Ideal ar fi să faceți un test înainte, pentru a vedea cum tolerează pielea voastră acest ingredient.

Dacă folosiți pentru prima dată un produs ce conține retinol, este bine să o faceți treptat și să acționați în funcție de cum răspunde pielea voastră, mai ales dacă produsul pe care intenționați să-l folosiți are o concentrație mare. Spre exemplu, eu am început să-l folosesc o dată pe săptămână, iar mai apoi am crescut la două utilizări/săptămână, iar acesta a fost maximul pe care l-am putut atinge cu acest ingredient, în concentrație de 1%.

Dacă retinolul este în concentrație mare, trebuie să fiți atente să nu-l folosiți foarte aproape de zonele cu mucoase – nas, buze, ochi -, pentru că riscați uscăciune masivă, așa cum am pățit și eu. Odată ce începeți să folosiți un produs cu retinol, trebuie să fiți extra-atente și la restul produselor pe care le folosiți – să nu conțină ingrediente iritante și să fie pe cât posibil calmante, pentru a evita descuamarea și înroșirea pielii. Dacă totuși pielea vi se irită foarte rău, este indicat să opriți folosirea produsului respectiv sau să folosiți unul ce are o concentrație mai mică de retinol. Nici eu nu am tolerat foarte bine retinolul în primă fază, însă am făcut o pauză după care am reînceput să-l folosesc.

Și cel mai important aspect este folosirea zilnică a unei creme cu factor de protecție solară. Asta oricum ar trebui să faceți, însă dacă folosiți un produs ce conține retinol, cu atât mai mult. Retinolul crește sensibilitatea tenului la soare și vă puteți trezi că în loc să vă bucurați de beneficiile lui, să obțineți un efect invers și să vă umpleți de pete solare sau chiar să vă ardeți tenul.

Pe final, mai vreau să adaug faptul că există anumite medicamente ce au ca efect fotosensibilizarea pielii și, în acest caz, folosirea retinolului (și a altor ingrediente ce fotosensibilizează pielea) este interzisă. Dacă sunteți sub tratament de lungă durată, asigurați-vă că citiți cu atenție despre medicamentul respectiv pentru că, de cele mai multe ori, medicul nu o să vă spună că nu aveți voie retinol. Eu am aflat după vreo câteva luni de când începusem tratamentul medicamentos și nu de la medic, care îmi spusese doar că nu am voie să stau la soare.

Share This Post

You Might Also Like

Back to top