X

inscrie-te la newsletter

Experiența mea cu artrita psoriazică

October 16, 2017 in random / VIDEO

Nu este prima dată când vorbesc despre acest subiect aici pe blog, însă, de data asta, am decis să fac și un clip în care să vă povestesc puțin despre boala cu care mă lupt eu zi de zi, artrita psoriazică. 

Multă lume asociază bolile reumatice cu bătrânețea, însă dincolo de această percepție, sunt și foarte mulți tineri și chiar copii care suferă de astfel de afecțiuni. Această categorie de boli include peste 200 de forme, dintre ele cele mai frecvente fiind poliartrita reumatoidă, spondiloartritele și artrita psoriazică.

Potrivit Ligii Europene împotriva Reumatismului (EULAR), un sfert din întreaga populație a Uniunii Europene (peste 120 de milioane de persoane) suferă de boli reumatice, cea mai frecventă formă de boală cronică la nivelul întregii Europe. Aproape fiecare familie din UE este afectată într-o anumită măsură.

Totodată, frecvența acestor afecțiuni în rândul tinerilor și a populației active reprezintă un impact extrem de important la nivel socio-economic, bolile musculo-scheletice afectând capacitatea de muncă a persoanelor, uneori chiar definitiv. Acestea sunt responsabile pentru jumătate din absențele de la locul de muncă și de o rată de șomaj de trei ori mai mare decât în rândul populației generale.

Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor care este marcată în fiecare an pe data de 12 Octombrie, Liga Română contra Reumatismului, în parteneriat cu Societatea Română de Reumatologie și Societatea Română de Reumatologie Pediatrică, atrag atenția asupra importanței diagnosticării precoce în cazul afecțiunilor reumatice. De multe ori, lipsa de informare și întârzierea cu care pacienții se prezintă la medic conduc la întârzierea diagnosticului sau chiar la o lipsă a acestuia. Dacă nu sunt tratate corespunzător, bolile reumatice pot afecta calitatea vieții pacienților, activitățile de zi cu zi, dar și abilitățile lor fizice. Și tocmai din acest motiv, m-am gândit că un clip în care să vă povestesc din experiența mea poate fi de folos.

Mulțumesc mult de vizionare și sper din suflet să vă fie de ajutor vouă sau apropiaților voștri.

Share This Post

You Might Also Like

Back to top